Po delší odmlce bych se rád podíval na tento puerhový sheng koláč. Je zajímavý již svým vzhledem a strukturou listu. Mao cha byla sklízená v roce 1998 v okrese Lincang a uskladněna až do roku 2004 kdy byla slisována. Po celou dobu byl čaj skladován v suchém a chladném prostředí.
Barva suchého listu je tmavě hnědá místy se lesknoucí s velmi tmavým černým odstínem. Celý koláč je po svém obvodu uvolněnější než u silně lisovaného středu a při zacházení sním se jeho okrajů samovolně odpadávají různě velké části listu. List je nesetřízený tudíž obsahuje velké množství stonků. Samotný list je při manipulaci velmi křehký a snadno se láme. Proto když se podaří odlomit větší celý kus se špatně vkládá do konvičky s menším otvorem na víčko.
Ve vůni listu cítím silné nasládlé aroma po švestkách. Vůně pro mě poněkud nezvyklá u puerhu, tabákovost a květová nasládlost zde zcela chybí. Silné švestkové aroma mi vyvolalo vzpomínku na Ta chung pchao.
Čaj jsem zaléval 100°C vodou a louhoval tak nějak podle citu. Udělal jsem jeden oplachovací nálev a vzhledem ke křehkosti listu byl již po tomto nultém nálevu list poměrně rozpadnutý. Již chuť prvního nálevu je plná, vyvážená. V chuti pozdějších nálevů dominuje švestkové aroma a lesních plodů, celkově je chuť sladká bez jakékoliv kouřovosti nebo tabákovosti či uzenosti. Švestkové aroma mi opět evokovalo Ta chung pchao, ale samozřejmě pouze aroma, celkový charakter je zcela odlišný. Barva nálevu je sytě oranžová až měděná. Aftertaste je dlouhý, sladký, korespondující s nálevem.
Nálev je velmi vyvážený, neboť žádné složky složitých chutí v něm nevyčnívají ale ani nejsou zcela v pozadí. Vylouhovaný list je místy tmavě zelený, převažují však hnědé listy. Samozřejmě i velké množství stonků díky netřídění tohoto čaje. Dají se nalézt i celé neporušené listy ale je zde mnoho lámaných kousků a stonků.
Tenhle neobvyklý sheng puerh mě velmi překvapil svým charakterem. V chuti plný, vyvážený, středně povzbuzující čaj. Co do počtu nálevu je to takový průměr, který nijak neoslní – vydrží dobrých 5 nálevů, při větším množství listu i víc. Osobně si netroufám odhadovat kam by se chuť tohoto koláče vyvíjela dalším uskladněním a zráním, avšak vzhledem k vyváženému nálevu, ve kterém jsou jednotlivé složky v rovnováze je dle mého skromného názoru čaj v nejlepších letech.
Moc rád se k tomuto čaji vracím, zejména po dlouhém dni kdy mám chuť večer na čaj, ale nechci něco moc povzbuzujícího abych vůbec usnul, tak tento je ideální volba. Výborně uvolňuje a uklidní.
Pili jste tento čaj nebo se ho chystáte ochutnat? Podělte se o vaše dojmy v komentářích!
Štítky:
Dobrá, podělím se o své dojmy. Bohužel to opravdu není dobrý čaj. Mám moc rád puerh, piju ho denně, ochutnal jsem už jich hodně, ale tento jde absolutně mimo mě. Bohužel je to zřejmě i tím, že jsem udělal tu chybu, že jsem ho koupil v brněnské Chajovně a je načichlý čajovnou (podzemní čajovna s vodními dýmkami). Snad se to časem spraví a vyčichne, i když tomu moc nevěřím, zatím se tak neděje. Vzhledem k cenně suverénně nejhorší puerhová koupě v mém životě.
Ještě bych doplnil, že mám podobné zkušenosti i s dalšími puerhy s Chawangshopu, vyzkoušel jsem 4 a všechny v podstatě nepitelné (což není jen můj názor, degustovali jsme ve čtyřech). Možná jsem měl špatnou ruku, nevím.
Zdravím Vás,
děkuji za komentář!
Pokud je načichlý, tak je to chyba skladování. Osobně mám doma taky ještě zbytek koláče a občas si ho dám. Většinou si ho dám navečer, protože mě nepovzbudí jako jiné shengy. Svým charakterem se zcela vymyká běžným puerhům, chutná spíš jako oolong, navíc obsahuje velké množství stonků, ani moc nálevů nevydá. V poměru cena/věk/množství je to dle mého názoru však v pořádku (mluvíme-li o ceně v Číně, nevím jakou cenu mají v Brně). Rozhodně to však není typický zástupce zralých sheng puerhů, spiš rarita.
Koupil jste celý koláč? Načichnutí je velký problém, záleží na jeho intenzitě. Myslím, že důkladným a pravidelným větráním lze dospět k pozitivní změně, ale ze zkušeností vím, že už to nikdy nebude jako dřív.
Při koupi celého koláče v ČR je vždy dobré se ptát v čajovně, jak ho skladují. Třeba v Telčské čajovně máme puerhy skladované ve velké papírové krabici zvlášť sheng / shu, daleko od okolních pachů, světla, občasné vyvětrání. Jakékoliv vnější vlivy jsou spíš naškodu a čaj má velmi dobrou pamět. Vodní dýmky, vonné tyčinky či aroma lampy jsou fatálním faktorem pro kvalitu skladování
S jakými dalšími puerhy nemáte dobré zkušenosti? Třeba jsem je měl možnost též ochutnat.
Ať se daří!
Ondra
Jsem zpět.
Zrovna si ho po dlouhé době dávám a je to lepší, mnohem lepší.. už není načichlý a označil bych ho termínem „zajímavý čaj“. Rozhodně úplně něco jiného než ostatní puerhy v mé sbírce.
Další špatné zkušenosti jsem měl s Mengku Sheng Tai Zhuan 2006 a Yun Chun Jinggu Dao Bai Hao 2008 z Chawangshopu. Rovněž nepitelné, ale mám ještě kousky, tak chci časem ochutnat, jestli se to nezlepšilo. Ony ty puerhy vypadají pěkně, ale bohužel jenom vypadají.
Tak já zas třeba napíšu za rok, jak se bude ten čaj vyvíjet. Opravdu těžko říct, co udělá za pár let, ale nebyl bych tolik skeptický vůči jeho vhodnosti ke zrání, určitě ho zkusím uchovat větší množství. Já osobně jsem velmi zvědav.
Ještě mě napadlo, že vypadá trochu jako červený čaj, chutná jako oolong, a přitom je to puerh.
Zrovna dnes zkouším tento čaj poprvé, a když jsem si o něm něco hledal na webu, narazil jsem na tuto recenzi. Už před koupí mne zaujal popis: něco mezi puerhem a archivním oolongem, byl jsem proto zvědavý, co se z toho vyklube. Každopádně je to nevšední čaj, jak píše Azalin, vypadá to jako červený čaj a chutná jako oolong. Z puerhu jsem v jeho chuti moc nenašel. Ale chuť je příjemně hladká, tak trochu „tenká“, ale s příjemným a poměrně dlouhým dozníváním. Ze všeho nejvíce v ní cítím hrozinky. Myslím, že na večerní popíjení nemusí být špatný, je takový lehký. Čaj jsem koupil v Chawangshopu, přičemž si na tento obchod nemůžu stěžovat. S Honzou Brožem je dobrá komunikace. Mám od něj koláče čajů, co už jsem ochutnal, od dalších mám vzorky, a co mi chutná, to si pak objednám jako koláč. Kupovat celý koláč bez ochutnání je většinou risk. Některé čaje – například zmiňovaný Yun Chun Jinggu Dao Bai Hao 2008 – mi taky nechutnaly, ale tak to s čaji je, nkěterý je dobrý, jiný ne, liší se i chuti pijáků. To samé by se dalo říct o Yunnan Sourcing – i u nich člověk občas narazí na nicmoc čaje, ale někomu jinému zase můžou chutnat.