Bude to bezmála přesně rok, co jsem koupil větší zásilku puerhů od Scotta. Tahle stogramová cihlička byla mezi nima. Materiál pochází z dubnové jarní sklizně z roku 2009 konkrétně se jedná o různý blend (směs) z oblasti Lincang. Cihlička je produkována čajovou továrnou Shuangjiang Mengku Tea Company. Ochutnávám tedy 2,5 letý sheng puerh.
Vzhledu cihličky dominiují nahnědlé lístky s dobrým množstvím bílých ochmýřených tipsů. Celkově je vzhled cihličky velmi pěkný. Cihlička je lehce lisovaná a jdou velmi dobře odlamovat i větší kusy. Po odlomení potřebného množství jsou vidět i samostatné větvičky a stonky ne však ve velkém množství.
Čaj připravuji jako klasický sheng puerh. 100°C, yixing konvička a doba louhování od 5 vteřin do pěti minut. Vůně spařeného listu je těžší, květová, sladká. Velikost listu je střední až po dlouhé, ale celistvé. Barva nálevu je výrazná žlutozelená, typická pro mladé puerhy.
Chuť je silná, plná. Má sladký základ, ve kterém se prolínají sladké květové tóny. V závěru má čaj lehký natrpklý tón. I přes tento natrpklý tón na konci je nálev hladký a klouže do krku úplně sám a lehce. Když náhodou povede přelouhovat, trpký tón je napříč celým tělem nálevu a prolíná se s onou sladkostí. Aftertaste je už od prvního nálevu velmi dlouhý a po všechny další nálevy mu to zůstává. Chuť aftertastu je zcela totožná s chutí nálevu – je složitý, zpočátku má onu lehkou natrpklost s květovou sladkostí. Po pár desítkách minut zůstává již pouze sladkost. Poměrně zajímavá kombinace chutí, avšak je potřeba mít na ni opravdu chuť jinak nemusí sednout. Tenhle výrazný čaj se výborně hodí například k výraznějším a kořeněným jídlům a ještě lépe po nich.
Tento mladý a stále ještě poměrně zelený puerh je velmi povzbuzující, volně lisovaný, má sladký základ a ve všech nálevech se prolíná typická květovost s lehkým trpkým tónem v závěru. Výborně zahřeje v chladném zimním počasí!
Štítky:
Díky za recenzi, jen tak dál! Já tuto cihličku nechám ještě půl rok odležet
Díky za komentář! Budu se těšit za půl roku na tvoje zážitky a podněty k tomuhle čaji.