Při návštěvě Českých Budějovic jsem navštívil s kamarádkou i zdejší Čajový ateliér. Čajovna na mě udělala opravdu krásný dojem, krásné podkrovní prostory, znalá obsluha, příjemná dobře ozvučená hudba, příprava ve stylu gong-fu, široká nabídka čerstvých kvalitních čajů a welcome drink v podobě džbánku blíže nespecifikovaného sheng puerhu na prostírání Cha Bu se dvěma šálky. Od pana Prachaře jsem ochutnal jen pár čajů, ale vždy to byl vyjímečný zážitek. Nejinak tomu bylo i v Čajovém Ateliéru kde jsem ochutnal výborného letošního Taiwance z dubna 2011 Shan Lin Shi Hong Shui Chin Shin Gao Shan. Jak kamarádka, s kterou jsem tam byl na čaji trefně prohlásila: “Voní mi to jako usušený pampelišky.” A vystihla to opravdu krásně! Právě tu nám totiž připomínal ten čaj minimálně po půl čajování. Čaj se hravě sléval z yixingské konvičky, nálev byl barvou žlutý právě jako ony pampelišky a nesmírně plný. List obsahoval pouze celé listy, popřípadě dvoj či trojlístky a po čajování když jsem ochutnával vyluhovaný list jsem byl velmi překvapen, že jeho chuť postrádá jakékoliv trpké či hořké chutě a je to čistá zeleň. Vím, trochu neobvyklé popisovat zrovna chuť vyluhovaného listu nicméně mi to přišlo natolik zajímavé, že jsem se o to musel podělit. Cestou jsem si koupil vzorek (10g) 2002 Xia Guan Bao Yan Jin Cha jež jsem si vzal domů na ochutnání a o jehož dojmy a zážitky se s vámi teď podělím. Z čajovny jsem odcházel s příjemným pocitem a rád jí opět někdy navštívím. Byly to moc příjemné chvíle, které ve spojení s útulným prostředím, dobrým čajem a přítelem, tvoří jedinečný zážitek, na který rád vzpomínám. Děkuju!
Co jsem si to vlastně koupil? Jedná se o klasickou recepturu Bao Yan od čajové továrny Xia Guan. Sběr pochází z jara roku 2002 z kultivovaných čajovníků z oblasti Bao Shan a Lincang. Čaj zrál v Kunmingu do roku 2009. Vzorek co jsem měl byl pevně lisován, ale oddělovat od sebe šel hezky. Dovozcem do ČR je pan Prachař.
Je to pevněji lisovaný středně zralý sheng puerh lisovaný to tvaru tibetské houby (Jin Cha). V suchém stavu jsou vidět jak listy tak stonky a celkově je barva suchého listu tmavě hnědá s občasnými světle hnědými místy. Vůně je moc příjemná, bohatá a dost specifická. Po vložení do konvičky se uvolnila květová, mírně zemitá vůně s jedinečným sladkým charakterem, které z žádného jiného puerhu zatím neznám. Ona sladkost mi nejvíc připomíná něco mezi javorovým sirupem, zcukernatělým medem a nerafinovaným tmavým cukrem. Tato sladkost se drží v charakteru čaje až do poslední kapky. Po nultém nálevu se na mě vrhla mocná sladká vůně, která je těžší a soubí se s květovými tóny, které jsou jakoby hlubší a sladší, než znám u mladších shengů od Xia Guan. Roky zrání se na tomto čaji nepochybně promítly.
Protože byl list vcelku a držel dobře při sobě, první dva nálevy jsem louhoval kolem 20 sekund, třetí až šestý jsem prakticky proléval a až do konečného jedenáctého nálevu jsem čas prodlužoval. Barva nálevu je průzračná, sytě žlutá, jiskrná, v pozdějších nálevech je mnohem sytější, připomínající barvou tmavší med. Nálev v šálku voní krémové a doslova svádí! Chuť již po usrknutí nesmírně plná a silná. Rozjíždí se na výrazném květovém a jedinečně sladkém základu a prostupuje jej zvláštní mírně zemitý tón, který se v dalších nálevech nevyskytuje. Je zde i mírná natrpklost, ale působí na mě trochu jinak než u mladých shengů, je jakoby tlumená a nevyčnívá, je uhlazenější. Při polknutí vystupuje dřevito-květový tón, který po polknutí přechází do stejně naladěného aftertastu.
Druhý nálev mi přijde ze všech nejvíc vyvážený, chuť je v úplné rovnováze, nic nevyčnívá, vracející se dochuť je příjemná, delší, sládnoucí a vůbec nesvírá ústa. Po dalším slití se z konvičky lyne tak příjemná uvolňující vůně v pozadí s vanilkovým podtónem, že se od ní vůbec nemůžu odtrhnout. Ty sladké kombinace vůní na mě působí neuvěřitelně relaxačně. V chuti potom onen sladce květový hladký nálev prostupují dřevité chutě, které na mě působí někdy až drsným dojmem a příliš mě nesedí k celkovému charakteru čaje. Aftertaste je zde mírně svíravý ale poměrně rychle přechází na dřevito-květovo-sladké tóny, které jsou příjemné.
Od pátého nálevu potom je vidět změna v celém charakteru čaje, dřevitost se rozplynula do pozadí a uhladila se do nálevu a taky zde již chybí jakékoli náznaky natrpklosti. Svíravost u toho čaje prakticky není a nepociťuju žádné stahování tváří jak například u mladých gushu puerhů. Prakticky až do konce od pátého nálevu se tělo nálevu hezky zakulatilo a drží si svoji plnou květově sladkou chuť s uhlazenou dřevitostí. Dochuť je bohatá, sládnoucí, delší, příjemná. Poslední šálek dopíjím z úctyhodného jedenáctého džbánku a ještě více jak hodinu po posledním šálku cítím v ústech dojezdy aftertastu. Vyluhovaný list je blend různých velikostí včetně stonků a řapíků. Převažuje menší list s hnědými místy tmavě zelenými odstíny. Pro recepturu Bao Yan je typická právě nejednotnost vzhledu materiálu.
Celkově moc příjemný čajík tradiční receptury od známé čajové továrny Xia Guan. I když mi některé drsnější dřevité chutě v počátečních nálevech neseděly (v pozdějších nálevech se uhladily do těla nálevu a celkově se čaj zakulatil), považuji ho za vynikající čaj a za výborné rozšíření rozhledu a zkušenost v puerhech vůbec, protože tento čaj má jedinečný charakter a objevil jsem v něm a díky němu úplně nové chutě. Spolu s 2002 Xia Guan Jia Ji Tuo je to zatím to nejlepší, co jsem od této továrny pil.
Štítky:
Zajímavá recenze,
Na té fotce je zcela reprezenativní pohled na nálev archivního pueru. Mladé jsou spíše do žluta a od těch 8 let archivace jde takto do oranžova – samozřejmě dle materiálu a podmínkách zrání.
Myslím si, že po oplachu je to prvotní louhování moc dlouhé, druhý nálev bych viděl 5-10s, to 20s louhování mohlo způsobit ty drsné záblesky v chuti. Škoda, že tyto kousky jsou v poněkud jiné cenové kategrii, mít větší množství, dalo by se pěkně experimentovat s dobou louhování a teplotou
Každopádně dobrá práce!
Díky za komentář!
Ono ty časy jsou dost relativní, já to neměřím ani nepočítám, spíš si třeba řeknu, tak se třikrát zhluboka nadechneme a jdeme na to anebo jak to cítím
Ty delší časy jsem zvolil hlavně kvůli tomu, že i po prvním nálevu držel čaj poměrně dobře pohromadě. Třetí jsem slil hned, ale ony drsnější tóny zde byly nejvýraznější. Jak říkáš, větší množství by umožnilo prostor experimentům a vychytání té nejvhodnější přípravy
Velice oceňujeme tento příspěvek. Lidí, kteří se zajímají o puery je poskrovnu. Skill se tvoří většinou prostřednictvím konfrontace. A hlavně ochutnáváním. Rádi odměníme autory článku degustací našich nejlepších sheng puerů zdarma (
tel. 723 87 38 90).Za tým čajového ateliéru Martin Resl a David Opavský