Byl jsem již dříve zvědavý na tento koláček z loňského roku a během února jsem měl příležitost jej zakoupit od Tomáše Rajnocha. S Tomášem jsme měli příjemné sezení, kde jsme ochutnali několik čajů, prodiskutovali o čaji, o české čajové scéně, cestách do Číny a čaji a čaji zase o čaji. Tento vzorek ochutnávám jako první. Maocha tohoto malého koláčku pochází z pohoří Yiwu z okolí vesnice Gao Shan Zhai z přirozeně rostoucích čajových stromů starých přibližně sto let. Zdrojové stromy nebyly vůbec zastřihovány. Lístky byly sbírány vždy v poměru dva listy plus pupen. Březen 2011. Proces zpracování je od sběru až po samotné lisování čistě ruční.
Vůně je plná lehká svěží, sladce vegetální s lehkým kaštanovým nádechem. Jak vložím nos do konvičky a nasaju aroma tak zaplní celý nos a je tam cítit i po vydechnutí. Koláče je volněji lisovaný a to díky použití tradičního lisování v kamenné formě. Lístky jsou velké, celé, jdou velmi dobře od sebe oddělovat a díky tomu se lístky při manipulaci nepolámou. Při více vychladnutých listech cítím i zvláštní ovocný tón vzdáleně mi připomínající citrusy, ale víc sladší, ne tak kyselý. List se po spaření krásně rozvinují a je na nich dobře vidět jejich struktura a celistvost.
Barva nálevu je světle žlutá, jiskrná, průzračná a čistá a nálev voní jemně, nasládle. Chuť je plná, typicky sladká. Po prvním dvacetisekundovém nálevu na mě čaj působí vyváženě s příjemnou sladkou chutí a lehkými vegetálními tóny. Po vypití jako bych v ústech cítil náznak eukalyptu. S dalším nálevem se čaj vyloženě otevírá a nechává do sebe nahlédnout hlouběji. Chuť je krásně plná a sladká. Čaj má celkově výrazný vegetální nádech. Na plno se taky v druhém nálevu rozjel hui gan, jenže je svižný a rychle se měnící na onu sladkost. Sladký charakter tohoto čaje je příjemný, lehce květinový. Taktéž začínám zaznamenávat začínající příjemnou svíravost, která je nejvíce patrná vzadu na tvářích a to jak dole tak i nahoře. Zajímavé jak se v chuti snoubí gushu sladkost a svíravost a zároveň tipsová jemnost díky složení sbíraného materiálu. Tipsy díky svému umu zjemnit nálev tak předvádějí zajímavou ukázku chuťového vývoje.
Zajímavým atributem tohoto čaje je energie. Energie jakoby se uvolňovala do tohoto čaje postupně a nabírala na intenzitě s dalšími nálevy. Jako by byla sladěná s chutí čaje, protože zpočátku na mě působí spíše uvolněně a dalšími nálevy je její přítomnost cítit více povzbudivě a výrazně. Je to jako kdyby zkušené ruce, které od počátku sběru až po všechny kroky zpracování, dávaly do čaje tu vyprodukovanou energii na jeho výrobu, která se v nich akumuluje a potom se vylouhuje spolu s čajem do šálku. A i ta stoletá rostlina má svoji paměť. V dalších nálevech si užívám hlavně ten vyvíjející se dozvuk. Je opravdu dlouhý, svíravý zpočátku, sládnoucí ke konci a po odeznění zanechává sladký pocit v ústech. V chuti se v pozdějších nálevech, mihnou stopy různých tónů od nezralých citrusů po výraznější nahořklou vlnku, kterou jsem zaznamenal pouze v jednom nálevu a byla hned pryč.
Vylouhovaný list je hodně tuhý, houževnatý. Ještě je v něm cítit ona čerstvost z loňské jarní sklizně. Je chutný jako nálev. Na čaji je vidět i cítit jeho čerstvost a mládí. V chuti je hodně zelený, nejsem tak zvyklý na takto zelené puerhy. I přes svoji čerstvost a mládí působí koláček příjemným dojmem. Zde musím souhlasit s autorem blogu Tea Dropping, že na komplexní dojmy a zážitky z tohoto čaje je ještě brzo. Na mě je v současném stavu moc čerstvý. Pravděpodobně zakoupím koláček, protože bych chtěl sledovat chuťový vývoj dalšími roky uložení.
Štítky:
Ahoj Ondro,
Tebou recenzovaný čaj jsem měl možnost ochutnat na degustaci vedené Tomášem Rajnochem u Probuzeného slona v polovině února. Tam byl nabízen v porovnání s 2011 Yiwu Zheng Shan Qiaomu („Yiwu Mládenec“).
Uvažoval jsem o koupi koláčku, ale nakonec jsem tak neudělal. Na degustaci mi i jako hodně mladý velmi chutnal a tak by koláček neměl u mě doma šanci „zestárnout“.
Marek Strnad
Chvíli jsem v „Jinozemi“ nebyl a jsem moc příjemně překvapen jak se vyvíjí! Jen tak dále…
Tenhle Tomášův ChawangShop koláček je moc příjemný, snad si nakonec nějaký i pořídím…nebo dva, nebo tři:)
Ať se daří
Marek: Moc díky za komentář. V Telči a poté v Doupěti se Tomáš zastavil právě po té brněnské degustačce. Qiaomu jsem též zakoupil vzorek na ochutnání. Je pozoruhodné jak charakter obou čajů je jiný i když oba jsou z Yiwu.
Petr: Moc díky za komentář a návštěvu! Jsem taktéž nepravidelným pravidelným prohlížejícím Tvého blogu. Občas je to dilema se rozhodnout kolik čaje koupit