2009 Douji „Red Shang Dou“ Xiao Zhuan Cha

Předchozí minikoláček mě připomněl, že mám k doma v archivu ještě mini cihličky (xiao zhuan cha?) o hmotnosti 75g. Jedná se o čaj z produkce známé čajové továrny Douji. Co jsem měl možnost ochutnat čaje z Douji TF, byly to vždy dobré čaje, které si drží svůj standard a je to taková jistota na puerhovém trhu. Po uvedení na trh jí nabízel Scott za 2,9$, já jí kupoval v roce 2010 za 3,33$ a dnes se prodává za celých 5 dollarů. Ochutnávám tedy tři roky odleželý, mladý sheng puerh. Red Shang Dou znamená, že  mao cha je blend z brzké jarní sklizně roku 2009 z pohoří Bulang (Menghai) a Lincang (Mangjing). Sklízelo se ze stromů označovaných jako qiao mu. Qiao mu jsou stromy z volně rostoucích zahrad starých 40 – 70 let.

2009 Douji

 Vzhled cihličky je pěkný a jednotný, jsou viditelné stříbrně ochmýřené tipsy v dobrém množství. Jen zřídka se objeví žlutý list. Žluté listy jsou listy starší, tj. čím níže je list na čajovníku tím je starší. Z jedné strany cihličky je vylisovaný emblém, čínský znak, jehož smysl je mi skryt. Lisování je pevnější.

2009 Douji   2009 Douji

Vůně suchého listu je jemná, svěží, nasládlá a nejvíce jsou patrné tóny vanilky a lesních plodů, malin a jahod. Po spaření je vůně těžší, květová nasládlá s tóny jahod a malin, které dělají onu vůní ke konci lehčí a více svěží. Barva je sytě žlutá, průzračná, bez jakýchkoliv známek zakalení. Chuť je po usrknutí plná s výrazným květovým aroma. Chuť je příjemná sladká, hořkost je u tohoto čaje velmi slabá. Chuťové složky nálevu jsou ještě nevyvážené a ke konci doušku se v chuti mihnou slabé ostřejší tóny, které jsou zřetelné pouze v počátečních nálevech. V dalších nálevech lehká ostrost mizí a zvýrazňují se tóny lesních plodů, které byly patrné ve vůni.

2009 Douji

Huigan není příliš rychlý. Po polknutí je přeměna na sladkost v ústech pomalá a nejvíce se zvýrazňuje svíravost čaje. Sladkost po polknutí nastupuje postupně. Aftertaste je delší a svíravý. Výrazně svíravé jsou zejména počáteční nálevy (1-3) a nejvíce patrné to je vzadu na patře a z vnitřní strany tváří. V dochuti dominují květové tóny a cítí mi lehký nádech lučního medu. Stejně tak hořkost, která není agresivní ale v dochuti je zřetelná a postupně se vytrácí a ústech zůstává pouze pocit květové sladkosti.

2009 Douji

Již od pátého a šestého nálevu je znatelný pokles výraznosti v chuti. Svíravost se prakticky vytratila a nálev se zakulatil. Aroma čaje však zesláblo také a jsou cítit vodové náznaky v chuti a aroma po polknutí rychle mizí.  I přesto končím čajování devátým džbánkem, i když poslední už je opravdu vodový. Čaj mě překvapil, zejména v počátečních nálevech svou plno chutí a nádechem vanilky a lesních plodů. Ke konci čajování jsem byl mírně zklamaný z rychle se vytrácejícího se aroma a zřetelných vodových náznaků v chuti. Přesto si myslím, že je to dobrý poměr kvality a ceny. Při dalších čajování si vyzkouším pohrát s dávkováním a odlomit i větší množství než jsem zvyklý, třeba se díky tomu bude aroma v čaji držet déle.

Štítky:

Zanechat komentář


4 + 9 =