Tak si tak sedím a vím, že si půjdu připravit čaj. Jaký – říkám si a v hlavě vzpomínám, jaké vůbec čaje mám doma k dispozici. Hle! Napadne mě nenačatý koláč Green Labelu! Usuzuji, že dva roky od slisování je dostatečná doba pro ochutnání co jsem to tenkrát vlastně koupil. Tenkrát jsem na jaře roku 2010 zakoupil pouze jeden kus Green Label a Blue Label. Onen Blue Label jsem vypil během měsíce a říkal jsem si, že přece nevypiju druhý koláč hned. Nechal jsem ho ležet spolu s dalšími shengy v krabici a ochutnávám právě až teď. A bojím se, abych ho také nevypil během měsíce. Při úplně prvním sezením s tímto čajíkem jsem nebyl schopen téměř žádného slova na účet toho čaje. Bylo to jednak tím, že tomu čaji nebylo co vytknout neboť postrádá jakékoliv rušivé prvky. A jednak to bylo tím jak se ten čaj pohodlně pil a džbánky přibývaly a voda v termosce mizela plynulým tempem. Maocha pochází z oblasti Shi Tou Lao Zhai v pohoří Youle (Jinuoshan) z čajovníků starých přibližně sto let, lze teda čajovníky označit jako gushu.
Vůně suchého listu je jemná, příjemná, nasládlá. Nejvíce cítím tóny lesního ovoce, které doplňuje mírný nádech medové sladkosti. Po desetisekundovém nultém nálevu je vůně neskutečně umocněná a výrazná. V některých aspektech mi čaj připomíná podzimní Youle 2009 od Petera z pu-erh.sk. Mimo jiné mají společné také to, že můžu nořit nos do konvičky pořád a vůně působí skoro až omamně. Spařený list voní sladce s tóny lesního ovoce, ponejvíce sladké ostružiny, maliny i náznak jahod je patrný. Vychladnutý list mi zase připomíná spíš ořechy prolínající se s vegetálním charakterem. Za všech teplot je však vůně lynoucí se z konvičky svěží a příjemná, čistá a také složitější než jsem schopen popsat. Mám rád čaje z Youle.
Barva nálevu je jiskrná, žluto-zlatá. Nálev je čistý a poletuje v něm jemné chmýří. Chuť je plná, komplexní, příjemná. Má výrazné květové tělo s medově nasládlým nádechem. Chuť je již zpočátku příjemně svíravá. Nálevy se vyvíjejí plynule, bez nepříjemných překvapení a chuť je dynamická a hravá (nenapadá mě vhodnější slovo). Hui gan je rychlý a přeměna na sladkost je prakticky okamžitá. Po polknutí se ihned vrací a rozplývá v ústech typická gushu sladkost. Aftertaste je svíravý, sladký s vegetálním a kořeněným nádech. Je dlouhotrvající. Oni kořenité tóny jsou v dozvuku nejvíce patrné a zajímavě jsou sladěny s ostatními složky dozvuku. Charakter dozvuku je velmi variabilní a jeho složení je závislé na louhování. Při klasickém (několik sekund až minuta) louhování je vyvážený a příjemný. Při přelouhování se v něm velmi zvýrazňuje svíravost, která je delší a přebíjí tak ostatní prvky.
Čajová energie je silná, povzbuzující a zahřívající. Dojmy sepisuju asi při pátém sezení, tak už jsem ten čaj malinko ochutnal a pokaždé to byl čaj, který perfektně doplňoval konverzaci ve dvou lidech. Energie podporuje soustředěnost mysli a je silná. Energie je taková „kreativní“ protože podporuje (alespoň na mě tak působí) tvořivost díky soustředění. Pokaždé když jsem během dne měl sezení s tímto čajem, přítomnost energie jsem cítil ještě ve večerních hodinách. Je to zvláštní protože občas si dám třeba dva, tři čaje za den. Když však piji gushu puerhy tak mám třeba jediné sezení, které ve mně zanechá stopu na celý den. Zajímavé je jak dojmy z čajování jsou komplexní a ovlivňuje je úplně všechno okolí, jak vnější tak vnitřní. Jednou jsem tento čaj pil, když bylo venku sychravé počasí a dojmy ve mně zanechané nebyly tak silné. Aktuální jarní počasí s množstvím sluníčka je jako na míru připravené na tenhle čajík.
Štítky:
Přesně jak píšeš. Tomuto čaji není co vytknout. Je to prostě pecka. Z LF produkce mi Green Label chutná nejvíce (škoda, že jsem pořídil jen jeden koláč
). Svou sladkostí mi připomíná luční med. Je jako stvořený na čajování na rozkvetlé louce
Tak to jsme tenkrát udělali stejnou chybu – koupili jsme málo čaje! Dnes je již prakticky nedostupný. Možná se za několik let objeví některé kousky na trhu, kdo však ví, za kolik. Jak říkáš, perfektní na čajování na rozkvetlé louce, tak už aby nám začlo kvést
Díky za přečtení!
Hezký článek a hezká vzpomínka. Jsem na tom, pochopitelně, podobně. Kdysi jsem si koupil koláček a zkonzumoval. Byl výborný. O víkendu jsem ale udělal zajímavou zkušenost. Našel jsem v jedné dóze asi deseti gramový zbytek. Udělal jsem čaj, víceméně proto, že se mi nechtělo pro jiný do patra, do pracovny, kde mám čaje uskladněny. A v ten okamžik jsem měl nečekané srovnání. Už mi ty kila Shengů, kterými se poslední dobou propíjím nepřišli tak super. Už proto je asi dobré více se zásobit, zejména materiálem špičkovým. Ačkoli tomu bývá většinou přesně naopak.
Ahoj Stane,
zajímavý poznatek! Na něm je vidět, že ke zrání je potřeba větší množství čaje, aby se mohlo vytvořit žádoucí prostředí. Naprosto také souhlasím, že kupovat kvalitní čaje ze špičkového materiálu je ta správná cesta, čím plnit domácí archiv čaje.
Sám však mám doma několik shengů, které nevím jestli ještě někdy chci pít.
Ať se daří večer u Slona!
Díky za přečtení.
Taky mám doma tento koláček (také bohužel jeden)…A mám doma ještě několik neochutnaných 2009tek. Tvůj hezký popis mne inspiroval k otevření dózy kam jsem je před 2,5rokem dal:)
Ať se daří
Petr